Amor Fati: Tusványos mindörökké

A "Fekete hattyú" második kiadásának végén a dúsgazdag világpolgár szerző, N. N. Taleb, ősei földjét keresi föl egy jól kigondolt célból. Sírhelyet találni. Mert nincs az a világrengető esemény, derült égből villámcsapás - a szerző szóhasználatával Fekete Hattyú esemény - mely megtörhetne egy olyan embert, aki tudja, hogy hová visz az utolsó útja. Ha megtörhetetlenek vagyunk, nincs okunk félni, így háborítatlanul örülhetünk az élet ajándékainak. Most éppen a soron következő, immáron 25. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábornak.

"Tusványos a világ közepe!" Hirdették kedvesen - bohókásan  a két évvel ezelőtti fesztivált a szervezők és én bólogatok. Magyar közösségünk, hazánk - Világunk - ha élőlény lenne, akkor ezen a héten a fejét és a szívét mindenképpen a tusnádfürdői Univerzum kempingben kellene keresnünk. Ha szóba állnánk vele, valószínűleg optimistán nyilatkozna és javuló fizikai állapotról számolna be. Ez pedig, valljuk be, fantasztikus dolog!

Azok után, hogy az elmúlt száz évben szétszaggatták, majd önvédelemből és kényszerből gyilkossági ügybe keveredett, majd évtizedekig a Gulágon raboskodott majd, szabadulás után, az öltönyös gazemberek (befektetési szakemberek) kíméletlenül kisemmizték miközben folyamatosan skizofréniával küszködött. Szétrombolták "...az agy és a szív harmóniáját, az ész és érzelem szövetségét". Kimosták az agyát, hogy feledje  "a szívhez kell szólnunk, hogy az ész megmozduljon". Elnémították, elvették a szívhez szóló szavakat!  "Ha hiányoznak a szavak, nem érthetjük azt ami történik velünk, és azt sem ami iránt vágyakozunk. Érzelmeink, még a szeretet is, artikulálatlan vergődés a torkunkban, nem felszabadítanak, hanem megfojtanak bennünket"

Ebben a gyalázatos állapotban nem volt sikk közösséget vállalni vele, sokan ott is hagyták az útszéli porban fenteregve. De a hit csiráját, a méltóság mélyen izzó parazsát azonban nem tudták elvenni tőle. Ebben, bizony, az elmúlt 24 Tusványos vastagon benne van!

Miatta sem tudták a nagy költőnk nemzethalál vízióját valóra váltani az ebben érdekeltek. Mert lassan szárba szökkent a hit, a szeretet, megkerülnek a szívhez szóló szavak is és amiről (Wittgenstein szerint legalábbis) hallgatnunk kellene, arra ott vannak ünnepeink, koncertek és a bulik. Ahol újra és újra átélhetjük és megpecsételhetjük azt az örökös köteléket mely nélkül nagyságrendekkel sebezhetőbbek, ezáltal boldogtalanabbak vagyunk. Mely nélkül csak "lélektelen" világban létezhetünk, kitéve olyan világszintű gazdasági ás politikai erőknek, melyeknek az emberiség önként adja át sorsa alakítását a felelősségmentes, könnyű élet reményében. A hazánk, közösségünk fele való felelősség egyenlő a családunk fele való felelősséggel, hiszen a gyerekeink még sebezhetőbbek, még inkább igénylik azt a biztonságot, melyet a tágabb értelembe vett közösség nyújthat nekik a jövő ismeretlen világában. A szárnyak próbálgatása, a szabadság megtanulása, elérése csakis szerető, biztonságos közösségekben lehetséges. A haza a bölcső, a sír és minden, ami közötte van, bárhová is vet a sorsunk. Csak így lehetséges az Amor Fati - sorsunk szeretete minden kihívásával, nehézségével, felelősségével.

Persze fanyalgók továbbra is lesznek, olyanok is, akiket megvezettek az embereket egymástól elválasztó ideológiák (igen, a nacionalizmus is ilyen!) és próbálnak praktikus szempontok alapján közösségeket alapítani elfeledve, hogy ezek nem sorsközösségek. Ami ma praktikus, az holnapra kolonc! Nem beszélve arról, amire még kevesebben gondolnak: egy közösség akkor tudja igazán kifejteni jótékony, tagjai számára kockázatcsökkentő és boldogságnövelő hatását, ha különböző szempontok, élethelyzetek, sorsok találkoznak benne.

A változatosság gyönyörködtet, de csak akkor, ha senki által nem erőltetve érezzük-tudjuk, hogy "egy csónakban evezünk". Ez a senki természetesen magába foglalja az államot, de az EU-t is, hiszen, amint Orbán Viktor 2011-es tusványosi beszédéből is megtudhattuk, "...nem az államnak van közössége, hanem közösségnek van állama!'. Az állam egy eszköz melynek használatához határtalan bölcsesség szükséges mely mindannyiunk bölcsességéből adódhat össze.

Találkozzunk, érezzünk, gondolkodjunk, bulizzunk közösen és a "Haza fényre derül"! :)

* A dőlt betűs idézetek Orbán Viktor: Egy az ország c. könyvének 93. oldaláról, a "Túl a politikán" c fejezetből származnak.

 

Címkék: politika, tusványos